quinta-feira, 17 de maio de 2012

Food and nutrition security in the global context: the Brazilian case


The Brazilian strategy of food and nutrition security must be seen in a global context. While the country's agribusiness sector is a huge food exporter to the world markets, the Brazilian government is supporting the expansion of family farmers with significant social and environmental impacts. These strategies are also a response to the challenges of four crises that the world is faced with: beside the world food crisis, there are the economic, environmental and energetic crises.

Internationally, Brazil has gained much attention for its successful poverty and hunger reduction model, put in place under the Lula administration since 2003. The new government, led by President Dilma Roussell, has declared the eradication of extreme hunger as its chief social priority. A national plan for food and nutrition security will be launched by mid-2011.

Renato S. Maluf
President of the National Council on Food and Nutrition Security (CONSEA) and
Professor at the Social Sciences Graduate Programme in Development, Agriculture and Society Federal Rural University of Rio de Janeiro
Rio de Janeiro, Brazil
renato.maluf(at)terra.com.br

 estratégia brasileira de segurança alimentar e nutricional deve ser vista num contexto global. Enquanto o setor de agronegócio é um grande exportador de alimentos para os mercados mundiais, o governo brasileiro está apoiando a expansão da agricultura familiar com significativos impactos sociais e ambientaisEssas estratégias são também uma resposta aos desafios de quatro crises que o mundo se depara com: ao lado da crise mundial de alimentos, existem as crises econômicas, ambientais e energéticos.

Internacionalmente, o Brasil ganhou muita atenção por sua pobreza e bem-sucedido modelo de redução da fome, posto em prática sob o governo Luladesde 2003. O novo governoliderado pelo Presidente Dilma Roussell, declaroua erradicação da fome extrema, como a sua prioridade principal social. Umplano nacional de segurança alimentar e nutricional será lançado em meados de 2011.

Renato S. Maluf
Presidente do Conselho Nacional de Segurança Alimentar e Nutricional (CONSEA) e
Professor no Programa Social de Pós-Graduação Ciências em Desenvolvimento, Agricultura e Sociedade Rural da Universidade Federal do Rio de Janeiro
Rio de Janeiro, Brasil
renato.maluf (at) terra.com.br


Nenhum comentário:

Postar um comentário